The Wire

Har under de senaste två månaderna sett på en serie kallad The Wire. Känns lite som en sån där serie "man måste sett innan man dör".

Serien kretsar kring hur olika sociala grupper lever tillsammans i staden Baltimore och man får följa båda sidorna av lagen, både polisen och de kriminella. Det är inte en konkret huvudroll utan snarare en polisgrupp, 'brottsgruppen' mot resten. Men om jag skulle peka ut någon skulle det vara en polis, Jimmy McNulty.

Men man får följa allt från kriminalare, polischefer, jurister, borgmästare och borgmästarkandidater till hamnarbetare,  skolungdomar, lärare, journalister, knarkare, knarklangare, knarkbossar och en knarkrånare.

Handlingen i den första säsongen skildrar kampen mellan polisen och knarklangande gäng i stadens västra delar, och berättas ur båda sidors perspektiv. Säsong två handlar om tillvaron i stadens hamn, hur droger kommer in i staden och säsong tre skildrar det politiska spelet inför borgmästarvalet. Den fjärde säsongen tar sig an skolväsendet, hur eleverna får dålig utbildning och sedan blir langare medan den sista säsongen visar hur en tidning skildrar staden.

 

"Det handlar om hur institutionerna påverkar individen, och att oavsett om du är polis, hamnarbetare, knarklangare, politiker, domare eller jurist, så är du i slutänden körd och måste lyda den institution du lierat dig med."

 

Lite djupare serie, helt enkelt. Sjukt bra dock. Jag har en del favoritkaraktärer, men grejen är att de dör lite hursomhelst. Helt plötsligt kan din favoritkaraktär dö. Men sen kommer nya in längre in i serien. Soft.

 

Mina favoriter är i alla fall polisen McNulty som kör sitt eget race, han är lite outside the box och gillar inte att bli styrd. Man får se hur han mer och mer blir en fuck-up. Sen har vi Omar, en gangster som lever på att råna knarklangare och oftast går runt i kevlarväst och shotgun. Han blir alltmer fruktad ju längre in i serien man kommer vilket är jävligt kul att se. Sen är han homo också, måste utan tvekan vara den häftigaste fjollan nånsin.

 

Seriens namn kommer ifrån att brottsgruppen i princip varje säsong sitter och avlyssnar kriminella för att få fast knarkbossarna.

 

Kolla ett par min på denna video bara. Verkar soft, visst?

 

OBS: Man måste se en del avsnitt för att komma in i serien, typ 2-3 stycken, sen är man fast.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0